Cauti o Scoala de Ski cu monitori autorizati?

Dupa cum bine stim, in ultimii ani, fenomenul monitorilor de ski a luat amploare si marea majoritate a acestora nu au nicio pregatire in acest domeniu. Mai jos iti prezentam cateva sfaturi pentru a te ajuta atunci cand vei alege o scoala de ski sau un monitor de ski:

Informeaza-te inainte de a ajunge la munte

daca vrei sa ajungi la ski si ai nevoie de indrumare din partea unei scoli de ski sau a unui monitor de ski, cel mai bine ar fi ca inainte de a ajunge la partiile de ski sa dai un search pe google. De obicei, rezultatele ce apar in cautarile de pe google, fac legatura cu site-uri ale scolilor de ski sau profile de facebook ale monitorilor de ski.

Site-urile scolilor de ski – in acest caz, trebuie sa te asiguri ca exista date de contact ale scolii de ski ce detine site-ul respectiv. Iti vei da cu usurinta seama daca site-ul este unul legitim prin verificarea unor elemente importante cum ar fi:

 • Site-ul are o conexiune securizata (https) mai ales daca ti se vor solicita date personale;
 • Design-ul acestuia este unul de actualitate;
 • Exista date de contact (adresa de email, numere de telefon, adresa etc.)
 • Exista o pagina de facebook a acestei scoli de ski;
 • Pagina de facebook este actualizata (are postari recente, recenzii, date de contact etc.);

Daca toate aceste elemente sunt prezentate pe site sau pe pagina de facebook a scolii de ski atunci esti unde trebuie si poti lua legatura cu ei.

Important! Daca ai facut deja o rezervare pe site-ul scolii de ski sau ai luat legatura cu aceasta nu uita sa sa te informezi asupra pregatirii profesionale a monitorilor de ski ce activeaza la scoala respectiva de ski – exista cazuri in care monitorii care lucreaza la anumite scoli de ski sa nu aiba nicio pregatire in acest domeniu (solicita monitorului legitimatia de monitor care trebuie sa aiba specificat anul curent).

Profile ale monitorilor de ski – exista si o a doua varianta de rezultate in urma cautarii unui monitor de ski si anume un profil de facebook / pagina de facebook sau orice alt profil pe un site in domeniu.

Daca ai gasit asa ceva asigura-te ca exista date de contact si ia legatura cu acesta. Este important sa ii soliciti legitimatia de monitor avizata pe anul in curs pentru a te asigura ca este un monitor autorizat.

Intalnirea cu monitorul de ski si inceperea orelor

Dupa ce ai urmat toti pasii de mai sus si te-ai convins ca ai ales ceea ce trebuie, iti programezi orele de ski si ajungi la munte. La intalnirea cu monitorul de ski iti recomandam sa urmezi urmatorii pasi:

 • Solicita-i legitimatia de monitor vizata pe anul curent;
 • Acorda putina atentie costumului de ski pe care acesta il poarta: daca monitorul de ski face parte dintr-o scoala de ski acesta va trebui sa aiba inscriptiile scolii de ski pe geaca si inscriptiile asociatiei la care a facut pregatirea (A.M.P.S.R. membra I.S.I.A.).
 • Limbajul acestuia este de asemenea un element foarte important.
 • Inceperea lectiilor de ski – daca nu ai mai pus schiurile in picioare niciodata si monitorul de ski te va duce direct pe partia de ski atunci lectia ta de ski a inceput cu stangul 🙂 in prima ora de ski se face prezentarea echipamentului de ski, exercitii de echilibru si alunecare.
 • In timpul orelor de ski – incearca sa fii atent la tot ceea ce monitorul de ski iti va spune. Daca vocabularul acestuia nu este unul prea incarcat cu termeni specifici schiului si tot ceea ce iti va spune este sa faci ca el atunci este clar ca monitorul de ski nu este unul profesionist si ceea ce vei invata intr-o ora cu el va fi aproape de 0.
 • Pretul orelor de ski – daca pretul orei de ski este foarte mic atunci fii sigur(a) ca si lectiile de ski vor fi unele de proasta calitate si nu vei invata mare lucru.

Ai mai schiat si vrei sa iti perfectionezi tehnica de schi?

Ei bine, aici va trebui sa fii mult mai atent. Exista foarte multi monitori de ski care nu au pregatirea necesara de a preda lectii de ski elevilor avansati.

Ce trebuie sa ai in vedere:

 • Asigura-te ca monitorul de ski are pregatirea necesara pentru lectii de ski cu elevi avansati ( legitimatia lui trebuie sa aiba inscrisa categoria 3,2 sau 1 de pregatire ) – in ultimii ani, am vazut pe partiile de ski elevi care merg pe schiuri mai bine decat monitorii de ski (nu, nu este o gluma);
 • Asigura-te ca monitorul de ski nu iti spune pe partie, fa ca mine sau vino dupa mine. El trebuie sa iti explice anumite tehnici specifice nivelului tau si sa iti arate ce trebuie sa faci (dupa ce iti explica);
 • Intraba cand ceva nu iti este clar – el va trebui sa stie sa iti raspunda la fiecare intrebare legata de orele de ski;
 • In timpul coborarii pe partiile de ski, monitorul trebuie sa fie inaintea elevului. Aproape intotdeauna, monitorul de ski, dupa ce iti va explica ce ai de facut, iti va si arata mergand in fata ta.

Fiti foarte atenti la alegerea scolii de ski / monitorului de ski pentru a evita eventualele neplaceri.

Pentru a beneficia de servicii de calitate si pentru siguranata ta, apeleaza intotdeauna la Monitori de Ski Autorizati!