Negocieri controversate: Scoli de Schi vs. Operatori de turism

              Ieri, 11 decembrie 2017, A.M.P.S.R. (Asociatia Monitorilor Profesionisti de Schi din Romania), a organizat o sedinta in care au fost convocate scolile de schi de pe Valea Prahovei (inclusiv monitorii de schi acreditati), avand ca tema principala de dezbatere avantajele pe care scolile de schi le pot aduce clientilor prin intermediul operatorilor de turism din fiecare statiune.

Ce intelegem prin acest lucru?

A.M.P.S.R. incearca de mai multi ani sa negocieze cu operatorii de turism, astfel incat acestia sa ofere diferite beneficii scolilor de schi si monitorilor acreditati. Unele statiuni au raspuns pozitiv proiectului propus de A.M.P.S.R. iar administratorii domeniilor schiabile au inteles ca orice beneficiu adus scolilor de schi ajuta in mod direct turismul, in special turistii ce ajung in statiunile de schi de pe Valea Prahovei.

Rezultatele negocierilor:

In Sinaia si Busteni, scolile de schi beneficiaza de avantaje in ceea ce priveste urcarea pe instalatiile de cablu, costul urcarilor monitorului fiind eliminat si prin urmare acesta nu va mai fi suportat de catre turist.

In Azuga, din pacate, astfel de beneficii nu sunt inca acceptate. Administratia locala si operatorii de turism inca nu au inteles sau nu vor sa inteleaga ca acesta este un beneficiu adus direct turistilor care ajung in statiunea Azuga si apeleaza la serviciile unei scoli de schi.

Ca urmare a discutiei avute, A.M.P.S.R. va inainta din nou catre acestia un memoriu prin care sa readuca in discutie cele de mai sus. Nu ne ramane decat sa speram ca si statiunea Azuga va urma exemplul celorlalte doua statiuni.

Pe ordinea de zi a sedintei au mai fost discutate si alte subiecte importante:

  1. Combaterea predarii orelor de schi in mod ilegal, facandu-se referire la monitorii de schi neautorizati / neacreditati.
  2. Propunerea unui proiect de lege prin care sa fie specificat foarte clar cum ar trebui sa functioneze o scoala de schi si cum ar trebui sa lucreze un monitor de schi acreditat.