Secretele Bucegilor – Valea Vanturis si Valcelul Mortului

In plin sezon, cand padurea imbraca mantia de toamna si devine multicolora iar raurile si apele vailor se domolesc si ramane numai cat sa ne mangaie duios si sa ne rasfete privirea, revenim asa cum stim mai bine si profitam de Bissul cerut de fiecare data la sfarsitul evenimentele noastre, continuand seria Aventurilor la Inaltime pe trasee nermarcate si mai putin stiute ale muntilor Bucegi asa incat va propunem la alegere parcurgerea uneia din cele doua vai dragi noua :

Valcelul Mortului – traseul va fi facut in coborare, se prezinta ca fiind inclinat, cu grad de dificultate si saritori, (traseu alpinism 1B) prezinta o serie de dificultati alpine moderate, cum ar fi umezeala permanenta a stancilor si a hornului pamantos final, care il fac total contraindicat celor nepregatiti precum si in conditii de vizibilitate redusa, indicat a se face cu ghizi si instructori specializati si echipament de alpinism.

Valea Vanturis – traseu nemarcat abrupt cu cascade de 50-70m practicabil doar cu echipament specific si instructori specializati.

DATA : 16 Septembrie
LOCATIE: Sinaia, M-tii Bucegi

Nr participanti: 7-13 pers

PLECAREA in traseu va fi la ora 9 din Sinaia. Vom parcurge Drumul catre Piatra Arsa unde vom lasa masinile.

Valcelul Mortului

Vom porni catre Cabana Caraiman. Incepem apoi coborarea pe Jepii Mici si ulterior vom face stanga pe Brana Portitei.

Brana Portitei traverseaza fetele Caraimanului pe la jumatatea inaltimii, din Valea Jepilor pana in Valea Seaca. Ca toate branele, se caracterizeaza printr-o vegetatie bogata, in primul rand flori de munte. Pornind din Valea Jepilor, cota 1850m, brana urca spre Tarla Berbecilor (cota 1890 m), trecand de Creasta Branelor, de unde coboara in firul Vaii Spumoase.

Pe acest traseu se facea accesul in valea Jepilor venind pe poteca cea veche, din poiana Kalinderu, in epoca de inceput a turismului din Bucegi. In continuare, brana urca la Portita Caraimanului trecand pe sub Peretele Portitei. De la Portita traseul coboara spre Poiana Inalta, Valcelul Mortului si apoi se ajunge in Valea Spumoasa.

Cele trei cascade și perdeaua de apă alcătuiesc punctul central al peisajului din Valea Spumoasă.

Valea Vanturis

Traseul parcurge treptat poteca larga pe plai inierbat, vale de rau seaca, cascade salbatice de 50-70 m lungime, vale cu bolovani si traversee tehnice iar in final poteca prin padure pana la masini.

Coborarea cascadelor se va face asigurat in tehnica rapelului si in deplina siguranta ca si tot traseul de altfel, necesitand atentie sporita la indicatiile instructorilor .

Ziua se incheie cu coborarea in Busteni de unde vom merge sa recuperam masinile lasate in Piatra Arsa.

ECHIPAMENT OBLIGATORIU:
– bocanci
– rucsac de tura cu apa mancare
– geaca si pantaloni impermeabili
– manusi rapel
– haine si sosete schimb
– lanterna (frontala)

Traseul are un grad de dificultate moderat. Persoanele doritoare trebuie sa detina un minim de cunoștințe in utilizarea echipamentelor de alpinism si sa poata sa isi gestioneze teama de inaltime.

Pret: 242 Lei / pers

Toti cei ce vor achita costul evenimentului pana la data de 14 Septembrie, vor beneficia de o reducere de 10 %

*Eveniment incheiat